Rina Romania

Selectați țara


Denumire de Origine Protejata (DOP)

DOP - "denumire de origine": poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.
Produsul trebuie sa fie: originar din aceasta regiune, loc specific sau tara; calitatea sau caracteristicile sunt datorate mediului geografic cu factorii sai naturali si umani; materiile prime folosite trebuie sa provina numai din aria geografica definita; producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc numai in aria geografica definita.

Indicatie Geografica Protejata (IGP)

IGP - "indicatie geografica": poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.
Produsul trebuie sa fie: originar din aceasta regiune, loc specific sau tara; sa posede o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici atribuite originii geografice; materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite; anumite operatii ale procesului de productie, cum ar fi: ambalarea, congelarea, depozitarea etc., pot avea loc in afara ariei geografice definite.

Etapele obtinerii protectiei denumirii produselor agricole/alimentare la nivelul U.E.

  1. Alcatuirea grupului de producatori/procesatori
  2. Elaborarea Caietului de sarcini - produsul pentru care se doreste protectia
  3. Contractarea organismului de certificare pentru obtinerea Certificatului de conformitate a produsului
  4. Depunerea documentatiei la Ministerul Agriculturii – perioada de opozitie nationala
  5. Depunerea aplicatiei la Comisia Europeana – perioada de opozitie la nivel European
  6. Obtinerea protectiei la nivel European.

BENEFICIILE OBTINERII PROTECTIEI MARCII DOP - IGP

Sistemul de protectie al indicatiilor geografice si denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare romanesti, similar celui din statele membre ale Uniunii Europene, va permite producatorilor din Romania sa solicite inregistrarea si protectia indicatiilor geografice si in Uniunea Europeana si are drept scop protectia impotriva:
  • utilizarii abuzive, imitarii sau evocarii originii
  • oricarei utilizari comerciale a unei denumiri inregistrate care ar permite exploatarea reputatiei acesteia
  • oricarei indicatii false sau inselatoare privind provenienta, originea, natura sau calitatile esentiale ale produsului
  • oricarei alte practici susceptibila sa induca consumatorul in eroare cu privire la originea veritabila a produsului.
Certificarea produselor agricole/alimentare se efectueaza in conformitate cu Reg.(UE) nr. 1151/2012 (domeniu reglementat), cu legislatia in vigoare, standarde europene, standarde nationale, standarde de firma, standarde profesionale (cadrul legal poate fi consultat pe www.madr.ro). Detinem recunoastere din partea MADR, precum si certificat de acreditare RENAR, disponibile pe site-ul nostru, respectiv pe site-urile www.madr.ro si www.renar.ro.


Nume
Prenume *
e-mail *
Firma *
Țara
Orașul
Telefon

Solicitare informații

Vă mulțumim pentru ca ne-ați contactat