Rina Romania

Selectați țara

COMUNICAT DE PRESĂ - 23/09/2015

​RINA Services se prezinta la Monaco Yacht Show 2015  cu servicii inovatoare în sprijinul yachting
RINA Services, societate de clasificare, inspecție și certificare, parte a Grupului RINA, a lansat o serie de noi servicii și standarde voluntare pentru schemele de navigatie menite să sporească eficiența și sa reduca și mai mult impactul asupra mediului înconjurător.

Cele cinci servicii noi, care vor fi prezentate la Monaco Yacht Show 2015, sunt: certificarea Global Compliance, care permite demonstrarea faptului că o barcă are cerințele de navigatie atât in UE, cât și in Statele Unite ale Americii; unele cursuri și certificări care vizează managerii de porturi; o certificare care atestă nivelul emisiilor electromagnetice a iahturilor; o noua notație de clasa pentru evaluarea impactului asupra mediului a întregului ciclu de viață a iahturilor și noi norme pentru o utilizare mai extinsă a sticlei în cocă și in suprastructuri.

Paolo Moretti, Director General Marine al RINA Services, a declarat: ""Industria de yachting la nivel mondial este în creștere rapidă și foarte diferențiată. Cu noile servicii în domeniul pleasure crafts, RINA Services oferă o demonstrație a propriilor capacitati de a-si sprijini clienții, nu doar în îndeplinirea cerințelor legale ci si în anticiparea tendințelor în materie de siguranță și de mediu.

Certificarea Global Compliance
RINA Services este prima societate europeana de clasificare care are auditori calificați să efectueze inspecții în conformitate cu standardele NMMA (National Marine Manufacturers Association) pe iahturi fabricate în Europa sau în alte părți ale lumii, care ar trebui să fie utilizate sau vândute în Statele Unite. Certificarea NMMA va fi inbinata cu cea Europeana într-un singur pachet nou, denumit Global Compliance. Italian Sea Group și producătorul italian de bărci de cauciuc Zar Formenti vor fi primii care vor beneficia de aceasta dubla certificare, dar multe alte companii din industrie s-au angajat deja cu privire la procesul care conduce la certificare NMMA /Global Compliance.

Utilizarea sticlei în domeniul nauticRINA Services, printr-o concepție alternativă a proiectarii, dezvolta un nou standard pentru proiectarea și utilizarea sticlei în coca iaht. Noile standarde sunt în prezent într-o fază experimentală și au scopul de a permite proiectanților și constructorilor utilizarea sticlei în moduri inovatoare, dar, în același timp, sa mentina nivelul de securitate oferit de standardele ISO în vigoare.

Prin utilizarea noilor norme va fi eliminata necesitatea de a testa modelele, care sunt foarte scumpe de fabricat și necesită perioade foarte lungi de pregătire. Formule și calcule utilizate vor lua în considerare tehnicile de construcție și materiale inovatoare utilizate in industria nautica, fără a mai fi nevoie de încercări distructive costisitoare.

Evaluarea riscului Electromagnetic
Protecția mediului și siguranța omului sunt valori fundamentale pentru lumea nautica, prin urmare emisiile electromagnetice ale sistemelor de bord sunt pe deplin incluse în aspectele ce vor fi monitorizate. Undele electromagnetice pot afecta starea de sanatate a persoanelor care sunt expuse pentru o perioadă lungă de timp. În mod similar sunt în măsură să influențeze sistemele instalate pe iahturi și sa aiba un efect semnificativ asupra performanței lor. Din acest motiv, Rina oferă un serviciu axat pe evaluarea și controlul nivelului de acest tip de emisii.

Obiectivul este acela de a oferi producătorilor și armatorilor un instrument de proiectare si de evaluare experimental, pentru a avea certitudinea ca undele electromagnetice emise de aparatura de la bord sa nu pună în pericol sănătatea persoanelor și sa nu afectează performanțele celorlalte aparate. În special, se evaluează nivelul emisiilor, care trebuie să rămână sub limitele stabilite in Recomandarea Comisiei Europene 1999/519/CE, care reglementează aceste aspecte.

Prin acest serviciu este posibil, prin urmare, să se intervină în faza de proiectare a bărcilor, pentru a determina cea mai bună plasare a antenelor de telecomunicații și a diverselor cabluri, astfel încât să se reducă orice interferență între sisteme și pentru a minimiza posibilele riscurile electromagnetice pentru persoane.

De asemenea, este posibila evaluarea la nivel experimental al nivelului emisiilor electromagnetice în timpul funcționării pentru a valida ceea ce este definit la nivel de proiect, facand recomandările corespunzătoare de îmbunătățire.

Yacht MY Suerte de Tankoa a fost prima navă care a fost supusa acestei etape de evaluare experimentala, prin care a fost posibila verificarea conformitatii cu directivele europene.

Impactul asupra mediului a yachturilor
RINA Services dezvolta o notație clasa care indică impactul asupra mediului al unui iaht, luând în considerare întregul ciclu de viață. Prin noile standarde voluntare, va fi posibil să se măsoare amprenta ecologică a unei bărci în ceea ce privește impactul asupra schimbărilor climatice (Global Warning Potential) și asupra acidificarii apei (Acidification Potential).

Life Cycle Assessment (evaluarea ciclului de viață), sau ACL, va fi utilizat pentru a calcula cum întregul ciclu de viață a barcilor are un impact asupra mediului, de la extracția de materii prime până la eliminarea finală, luând în considerare o serie de date, inclusiv consumul de energie și de materiale și emisiile în aer, in apă și in sol.

În plus, notația LCA a RINA Services va permite evaluarea aspectele sociale ale procesului de construcție și fabricare, cum ar fi siguranța la locul de muncă si egalitatea de șanse.

Cursurile pentru gestionarea porturilor si a navelor
Creșterea domeniului maritim si a porturilor turistice a dus la nașterea unei noi profesii, ""Marina Manager"". Pentru a ajuta profesioniștii in a se diferentia prin calificare și profesionalism, RINA Services a introdus o certificare combinata cu unele cursuri, care se integreaza în schema MaRINA Excellence si care vizează premierea navelor in ceea ce privește: serviciile oferite, siguranța și protecția mediului.

Având în vedere conducerea în certificarea procesului, produsului și a personalului, RINA Services a dezvoltat certificarea pentru profesioniștii din domeniul turistic nautic în conformitate cu standardele stabilite de acreditare ACCREDIA, și în conformitate cu UNI CEI EN ISO/IEC 17024.

Un nou Yachting Manager pentru Marea Britanie
RINA Services și-a consolidat prezența în Marea Britanie prin numirea unui nou Yacht Manager, Lewis Northcott. Cu o cunoaștere profundă a pieței nautice din Marea Britanie și șapte de ani de experiență ca lider de echipă, timp în care a supervizat construirea a 120 de noi iahturi, Northcott va ajuta ca serviciile oferite constructorilor de iahturi sa fie din ce în ce personalizate.​